Jdi na obsah Jdi na menu
 


Digitální kamera

9. 11. 2011

Funkce

Hlavní funkcí kamery je zaznamenávat video, které si pak můžeme přehrát.K základním přednostem, které přinášejí digitální formáty videa, patří vedle podstatného nárůstu kvality záznamu i zcela nové možnosti, jak natočený "materiál" zpracovat. Především jde o bezztrátové kopírování z jednoho digitálního přístroje na druhý

Princip činnosti

Od tradičních videokamer se liší způsobem zápisu na magnetickou pásku - jistě už tušíte, že digitální kamera zaznamenává jednotlivá okénka ve formě číselného záznamu.Digitální kamery pracují ve dvou režimech. Tím prvním je normální video, tím druhým je fotografický režim: zachycují na pásek krátké sekvence

Parametry

  • Kvalita záznamu je závislá na rozlišení snímače kamery. Rozlišení udává počet obrazových pixelů (bodů) snímače, na šířku a výšku. Čím vyšší rozlišení, tím obraz je detailnější, kvalitnější - klade vyšší nároky na záznamové (paměťové) médium.
  • Zoom je přiblížení obrazu. Může být digitální nebo optický.
  • Stabilizátor obrazu dnes je standardem u většiny kamer. Když uživatel nepoužívá při natáčení stativ (či nějakou pevnou podložku), tak může zjistit, že má rozmazaný záznam, k tomu dochází především u velkého přiblížení (zoomu).  Jsou dva druhy stabilizátorů: optický a elektronický.
  • Displej z tekutých krystalů (anglicky liquid crystal display, zkratkou LCD) je tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo monochromatických pixelů seřazených před zdrojem světla nebo reflektorem.

 

 

 

  • Výrobci: Toshiba, Canon, Sony, Philips, Kodak....
  • Příslušenství: baterie, brašny, stabilizátory, stativ, filtr...